Bestuurslid Hartveilig Hardenberg Didy Knaken uit Sibculo kreeg op zaterdag 12 november 2016 een hartstilstand. Zelf kan ze zich er niets meer van herinneren. Haar verhaal heeft ze van de twee eerste hulpverleners.

“Anja van Buurtzorg constateerde tijdens een zorgmoment tussen 9.30 en 10.00 uur dat ik ‘niet goed was’. Ze haalde m’n eega Cor erbij, 112 gebeld. De centralist vroeg naar symptomen, doorgegeven en bij ‘happen naar adem (vis op het droge)’ Direct reanimeren. Na ca. 5 á 6 minuten kwam Remco uit Westerhaar met een AED-apparaat. Inmiddels namen gearriveerde mensen uit Sibculo het handmatig reanimeren over. Na 9 minuten de eerste schok, geen hartslag, apparaat gaf toen tweede schok en de gearriveerde ambulancebroeders constateerden dat de hartslag weer aanwezig was en de bloeddruk weer normaal. Inmiddels waren ook tweede ambulance- en politiemensen binnengekomen.

Met de ambulance naar Intensive Care Almelo gebracht (voor Enschede waar ik heen moest was toestand nog niet stabiel genoeg). Zondag 13 november naar Enschede gebracht waar enkele dagen later een ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator) is aangebracht (kan schok(je) geven als dat (weer) nodig zou zijn.

Saillant detail: ik ben vanaf de oprichting in 2007 bestuurslid van de Stichting Hartveilig Harderberg. Ik heb na 3 jaar het secretariaat overgenomen van Wil Jaegers die een hartstilstand heeft gehad en nu met een ICD weer volkomen functioneert. Ik heb enkele jaren zijn werk overgenomen ben overgegaan naar gewoon bestuurslid met ook een hartstilstand achter de rug. Ook goed in mijn geval dat er een AED uit een andere gemeente (Westerhaar) er eerder kon zijn dan een apparaat uit Sibculo: het opgaan van de meldkamer naar HartslagNU (overkoepelend geheel) is dus een goede zaak. De eerste paar reanimatieminuten met de snelle AED-reanimatie hebben dit mogelijk gemaakt, dank, dank, dank”, aldus Didy Knaken.

Leave a Comment