Telkens tijdens of na een vorstperiode worden ons vragen gesteld over “onze” AED’s die buiten in een onverwarmde kast hangen. En terecht dat deze vragen worden gesteld! Immers: Een AED kan van levensbelang zijn en moet gewoon werken als het nodig is. Veel AED’S functioneren niet bij extreme temperaturen. Ook is het zo dat veel AED’s sowieso niet robuust genoeg zijn om buiten te hangen. Daarom hier een uitleg.

Stichting Hartveilig Hardenberg moest in 2007 een keuze maken voor een geschikte AED voor het beoogde netwerk. Naast prijs en kwaliteit van de AED was ook belangrijk dat er een dekkend netwerk gecreëerd diende te worden. Dat hield in dat er ook AED’s geplaatst moesten worden op plaatsen waar geen stroom voor handen was om een verwarmde kast te gebruiken. Een voorwaarde was dus dat de AED in enige mate tegen vorst zou kunnen. Het merk Lifepak was de enige die aan deze voorwaarde kon voldoen.

Onze leverancier AED Solutions/Rescuemate geeft hiervoor de volgende verklaring af:

In 2005 hebben wij, gezamenlijk met het Rode Kruis testen gedaan om te onderzoeken wat wel en niet kan qua vorst.
Hieruit is gebleken dat temperaturen tot -20 graden geen probleem zijn voor de werking van de AEDs, verder beneden -20 graden hebben we niet getest omdat dat nauwelijks relevant is in Nederland.
In het buitenland zijn ook ervaringsgegevens bekend van bijvoorbeeld Politie Troopers in Canada waar de AED in Politie auto’s  liggen, ook hier worden geen onregelmatigheden gemeld over de werking van de AEDs.
De fabrikant geeft veilige marges af waar wij in goed overleg met derden over hebben besloten deze op te rekken om onnodige kosten aan verwarmde buitenkasten te kunnen besparen en een oplossing te kunnen bieden in die gevallen waar een verwarmde kast niet mogelijk is.
Op dit moment zijn er vanaf 2005 duizenden AEDs buiten geplaatst van het merk Lifepak zonder noemenswaardige problemen. We kunnen dus met recht claimen dat Lifepak het enige merk is wat in Nederland zonder extra verwarmingselementen buiten geplaatst kan worden. Dit geldt zowel voor de AED als voor de elektroden.

Daarnaast hebben wij als stichting proeven gedaan met de elektroden. De elektroden van de Lifepak bleven bij -21 graden Celsius soepel en kleefden nog goed. Dit in tegenstelling tot  elektroden van sommige andere merken. Verder hebben we de praktijkervaring dat een AED bij -8 graden Celsius uit de kast is gehaald en prima zijn werk deed door een goede analyse te doen en 3 maal een stroomstoot af te geven.

Dit alles geldt uiteraard ook voor de nieuwe Physio-Control LIFEPAK CR2.

Leave a Comment