De komende tijd gaat Hartveilig Hardenberg de oudste AED kasten vervangen. De kosten van deze vervanging neemt stichting Hartveilig Hardenberg op zich. Wel wordt van de AED eigenaren gevraagd zelf de kast op te hangen. Daar waar dit echt niet mogelijk is, kunnen wij een helpende hand bieden.

De reden voor de vervanging is dat de eerste kasten al 17 jaar oud zijn en een aantal behoorlijk verweerd en lelijk beginnen te worden. Ook hebben de eerste kasten nog een gat in de bodem (waar vroeger een kaartlezer zat) waardoor er van alles naar binnen kan komen. We hebben kasten aangetroffen waar vogelnesten en zelfs dode vogels in zaten. Ook lekken sommige kasten zodat de AED nat wordt.

De nieuwe kast is totaal anders. Hij is rond, van kunststof en hij is doorzichtig zodat je direct kunt zien of de AED nog in orde is. Ook is de sluiting anders. Waar we vroeger een verzegeling in de vorm van een sluitstrip gebruikten, hebben we nu een karabijnhaak aan een kettinkje. Hoe je deze kast opent kun je hier onder zien.