Donderdag 19 april werd er in Het Kronkelhonk in Slagharen een bijeenkomst gehouden voor de AED eigenaren uit de gemeente Hardenberg.

Er waren ongeveer 40 personen uitgenodigd waarvan er 8 personen gehoor hadden gegeven. Deze bijeenkomst was gepland om uitleg te geven over de vervanging van de eerste aangeschafte AED die aan vervanging toe zijn. En de stichting Hartveilig wil graag in kaart hebben wie de eigenaren zijn van de 101 AED’s die nu in de gemeente hangen. Tien jaar geleden had de stichting tot doel om Hardenberg Hartveilig te realiseren. Dit is gelukt, maar inmiddels zijn de eerste AERD aan vervanging toe.

De Stichting Hartveilig Hardenberg bestaat dit jaar 10 jaar. In 2008 werd begonnen met de aanschaf van de eerste AED’s in samenwerking met, en bekostigt door, diverse buurtverenigingen, Plaatselijk Belangen, bedrijven en soms ook particulieren. Het realiseren van een dekkend netwerk is dan ook mede gelukt met de inzet van de vele bewoners, verenigingen en Plaatselijke Belangen.
Een AED moet preventief worden vervangen, voordat er storingen ontstaan. Het is over het algemeen raadzaam om de AED na ongeveer 8 tot 10 jaar te vervangen. Dit betekent dat de eerste AED’s die via de Stichting Hartveilig Hardenberg aangeschaft zijn, aan vervanging toe zijn.

Voorzitter Jan Nieuwenhuis heette een ieder welkom en gaf een korte uitleg waarom deze bijeenkomst georganiseerd was.
Na een korte voorstelronde van de aanwezigen ging Jan verder met de uitleg.
Iedere AED voert zelftests uit, vaak dagelijks maar op zijn minst wekelijks. Ondanks dat de AED misschien nooit daadwerkelijk gebruikt is, is de AED dus jaar in jaar uit bezig om zichzelf te testen. Mede daarom zal de AED na verloop van tijd stuk gaan. De technische levensduur van een AED is afhankelijk van een aantal factoren. Tijd, temperatuur en vocht zijn van invloed op de AED. Tijd in de vorm van de zelftesten en het gebruik van de condensatoren die de stroom moeten leveren en tijd in de vorm van de stilstaande techniek. Een AED uit 2007 heeft de techniek van 10 jaar geleden en heeft alleen software-updates gehad. Vergelijk daarom een AED van 10 jaar oud eens met een computer van 10 jaar oud. Ook temperatuur en vocht zijn van invloed op de technische levensduur van de AED. Het is over het algemeen raadzaam om de AED na ongeveer 8 tot 10 jaar te vervangen.
Tussendoor had men de gelegenheid om vragen te stellen.

Leave a Comment