Bijeenkomst voor hulpverleners en toezichthouders

Op woensdag 3 april werd er een bijeenkomst gehouden in Gebouw Hoogenweg te Hoogenweg voor alle hulpverleners en toezichthouders van de ruim 100 AED’s. Helaas viel de opkomst erg tegen. Ongeveer 20 personen hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging. Het werd een interessante avond.

Voorzitter Jan Nieuwenhuis opende de avond en hoopte dat de vragen over allerlei zaken hopelijk werden beantwoord.

Jan blikte terug over het afgelopen jaar en gaf uitleg over de vervanging van de AED; de keuze van de nieuwe AED, de Lifepak CR2; de huidige dekking van de AED’s in de gemeente Hardenberg; de procedure na gebruik van een AED; de alarmering via HartslagNu en de AVG-wet en de belemmering van de AVG-wet. Ook de communicatie van de toezichthouder naar de hulpverlener kwam aan orde.

Gastsprekers

Als gastsprekers waren Aart Bosmans en Marijke Beelen van HartslagNu uitgenodigd. Aart nam het woord en gaf uitleg over de veranderingen van het afgelopen jaar en legde de alarmering uit zoals die nu wordt gedaan. Verschil van oud naar nieuw is dat vroeger de alarmering handmatig werd doorgevoerd, dit is nu veranderd in volautomatische alarmering. Dit is 1 minuut sneller aanwezig, per minuut scheelt dit 10% winst. Op dit moment overleeft ongeveer 25% procent een hartstilstand.

Privacy wet AVG

Privacy is belangrijk, maar je moet het niet ingewikkeld maken. Alle vrijwilligers hebben een mail gehad met uitleg over de AVG-wet. Alleen de vrijwilligers/hulpverleners die toestemming hebben gegeven staan geregistreerd.

Nieuw voorstel Alarmering

Nu wordt bij een alarmering wanneer het is vastgesteld dat het om een mogelijke hartstilstand gaat, de burgerhulpverleners die zich dichtbij het slachtoffer bevinden, binnen een straal van 750 meter, automatisch gealarmeerd. Dertig BHV-ers worden opgeroepen, tien BHV-ers gaan naar het slachtoffer en twintig BHV-ers krijgen oproep voor halen van een AED.

Nieuwe voorstel is om bij alarmering 100 hulpverleners en minstens 2 AED te alarmeren. Bij vijf reacties van hulpverleners en één AED stopt de alarmering en kan er begonnen worden met de reanimatie. Voordeel is dat er altijd genoeg mensen reageren. Vooral in de buitengebieden wonen de hulpverleners ver buiten de nu gehanteerde cirkelgrens en kan dit voorstel veel verandering brengen en hopelijk nog meer mensen redden. Dus niet meer alarmeren in afstand maar in mensen en een AED. Dit voorstel is voorgesteld en de verwachting is dat dit gaat werken in het derde kwartaal van dit jaar.

Aart gaf via de beamer nog uitleg hoe een alarmering nu werkt. Ook gaf hij uitleg over de HartslagNu app. Je kunt je aanmelden via hartslagNu.nl met 1 profiel en 1 06 nummer.

Reacties aanwezigen

Er kwamen veel vragen over de alarmering en geen meldingen van hulpverleners. De meeste problemen konden worden opgelost en verklaard.
Al met al een leerzame avond die veel onduidelijkheden kon oplossen en zodat men weer een positief vertrouwen in het systeem heeft.

 

 

Leave a Comment