Mooi interview door Odette Anbergen van de gemeente Hardenberg met voorzitter Jan Nieuwenhuis voor weekblad de Toren.

Stichting Hartveilig zorgt voor een netwerk van AED’s in de gemeente

Jaarlijks worden ongeveer 15.000 mensen in Nederland getroffen door een acute hartstilstand. Zo snel mogelijk handelen is dan van levensbelang. De tijd die een ambulance nodig heeft om ter plekke te komen, duurt gemiddeld 10 tot 15 minuten. Terwijl bij een hartstilstand reanimatie binnen zes minuten cruciaal is. De stichting Hartveilig coördineert in de gemeente Hardenberg het netwerk van openbare AED’s zodat een getrainde vrijwilliger zo snel mogelijk de reanimatie kan starten. In de gemeente wordt zo’n 20 tot 30 keer per jaar een AED ingezet bij een levensbedreigende situatie.

Plaatselijk belang en buurtvereniging
Voorzitter Jan Nieuwenhuis: “We werken als stichting Hartveilig vooral samen met plaatselijk belangen en buurtverenigingen. Als we zien dat er op een bepaalde plek niet genoeg AED’s zijn, dan nemen we contact op met plaatselijk belang of de buurtvereniging. Maar het kan ook zo zijn, dat er vanuit een buurt of dorp een initiatief voor een AED is. De stichting Hartveilig kan dan helpen bij het vinden van een geschikte locatie, die past in het netwerk van AED’s. We kunnen adviseren over het type AED, het onderhoud, via de stichting kan een AED met korting worden gekocht en de stichting vergoedt een derde van de aanschafkosten van een openbare AED.”

De stichting heeft in ieder dorp of buurt een coördinator die de oren en ogen van de stichting is. Daarnaast zijn er toezichthouders die maandelijks de AED’s controleren. “En natuurlijk wordt elke AED iedere twee jaar door de leverancier volledig gecheckt”, aldus Nieuwenhuis.

AED-adoptieplan
De stichting werkt aan hun AED-adoptieplan. Ze wil hiermee een stabiel en toekomstbestendig netwerk van altijd beschikbare AED’s in de hele gemeente. De eerste opdracht van de stichting was een basisnetwerk van 100 AED’s. Dat is gelukt. Nu wil de stichting meer AED’s zodat de reanimatietijd korter wordt. De stichting heeft hiervoor een extra bijdrage gekregen van de gemeente Hardenberg.

AED’s naar buiten
Een onderdeel van het plan van de stichting is om AED’s van binnen naar buiten te krijgen. Veel bedrijven en bijvoorbeeld sportverenigingen hebben wel een AED, alleen is deze niet vanaf buiten bereikbaar. Door deze buiten te hangen maakt de AED onderdeel uit van het netwerk. Zo kan bij een hartstilstand ook deze AED worden ingezet. “Als er bedrijven zijn die hun AED buiten willen hangen voor het openbare netwerk, dan zijn ze natuurlijk van harte welkom om zich te melden bij Hartveilig”, vertelt voorzitter Jan Nieuwenhuis.

Meer info
Op de website www.hartveilighardenberg.nl leest u meer over de AED’s en het werk van de stichting en vindt u de contactgegevens van de Stichting.

In de gemeente zijn zo’n 1200 burgerhulpverleners actief, die worden opgeroepen als er bij hen in de buurt een reanimatie is. Inwoners die burgerhulpverlener willen worden kunnen dat regelen via de landelijke stichting Hartslag NU.