Gelukkig nieuwjaar allemaal.

Het jaar 2020 was een bijzonder raar jaar, allemaal in de greep van het coronavirus.  In 2020 werden er geen bijeenkomsten gehouden. Hopelijk kunnen we in 2021 weer bijeenkomsten gaan houden.

  Vervanging van AED’s

In 2020 zijn we begonnen met het vervangen van de AED’s die al 10 jaar of ouder zijn. Dit jaar moeten er eigenlijk 52 AED’s vervangen worden. Dit zal niet lukken. De eerste AED’s zijn vervangen en ook zijn er een aantal nieuwe AED’s opgehangen in ons netwerk. Op dit moment zitten we nog maar op de helft. Dat er het aantal AED’s in de gemeente Hardenberg toeneemt, vinden wij als bestuur een goede zaak. Onze administratie om de eigenaren van de AED’s te achterhalen die vervangen moeten worden wordt steeds bijgewerkt en bijgehouden.

AED’s gaan gemiddeld 8 tot 10 jaar mee. Bij geen vervanging van de AED valt er een gat in ons dekkend netwerk. Dit is iets wat wij beslist niet willen. U kunt altijd contact met ons opnemen als er iets niet duidelijk is of als de vervanging een probleem gaat opleveren.

Coördinator van HartveiligHardenberg

HartveiligHardenberg heeft in de wijken en buurten toezichthouders voor de AED’s en ook coördinatoren. Onze coördinatoren zijn de ogen en oren in de buurten en wijken. Op onze site staat meer informatie, dat kun je hier vinden.

Coördinatoren gezocht
HartveiligHardenberg zoekt nog coördinatoren voor Kloosterhaar en Hardenberg. Heb je belangstelling, neem dan contact op met Gea Wind, secretaris@hartveilighardenberg.nl

Nieuw alarmnummer

 HartslagNu heeft een nieuw alarmeringsnummer: 097 00515 9109*

Het oude nummer 06 42500512 vervalt hiermee. Sla dit nieuwe nummer op in de contactenlijst van jouw telefoon en geef het een afwijkende ringtone. Zo valt het extra op als je wordt opgeroepen. Het nummer heeft 12 cijfers in plaats van 10!

Geldigheid van hulpverlener certificaten verdwijnt

Per 4 januari 2021 hebben reanimatiecertificaten van de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) en de Europese Reanimatie Raad (ERC) geen geldigheid meer. Op het certificaat vind je in plaats van de geldigheidsdatum de datum waarop je de cursus hebt gevolgd. Op het moment dat je een reanimatietraining hebt gevolgd, voldoe je aan de eisen om goed te kunnen reanimeren. Hoelang je hierin bekwaam blijft, hangt af van hoe vaak je daadwerkelijk reanimeert of oefent. Dit is voor iedereen dus anders. Daarom hebben de Nederlandse Reanimatie Raad een de Europese Reanimatie Raad besloten geen geldigheid meer op de certificaten te zetten.

Het is belangrijk om gedurende het jaar korte opfriscursussen te volgen om je vaardigheden te trainen. De Nederlandse Reanimatie Raad raadt aan om in ieder geval elk jaar een opfristraining in de basale reanimatie te volgen. En elke twee jaar een opfristraining in gespecialiseerde reanimatie te volgen. Heeft er meer dan een jaar tussen gezeten? Dan is het noodzakelijk om weer een basistraining te volgen. In je HartslagNu-account vul je in tot wanneer je scholing geldig is. Nu er vanaf 4 januari geen geldigheidsdata meer op de certificaten worden gezet, kun je de geldigheid met 1 jaar vooruitzetten vanaf je scholingsdatum. Dus volg je een cursus op 25 januari 2021, dan vul je bij HartslagNu in dat je scholing geldig is tot 25 januari 2022.

Tijdens deze coronacrisis is het lastig om een scholing te volgen. Daarom is besloten het beleid hierop tijdelijk aan te passen. Iedereen met een verlopen scholing wordt actief gehouden in het oproepsysteem. Volg wanneer dat weer kan een reanimatiecursus, zodat je goed getraind blijft.

Coronavirus: richtlijnen voor burgerhulpverlening en reanimatie

We zijn nog steeds in de ban van het coronavirus. Momenteel nemen de besmettingen weer toe. Bij elke reanimatie is het advies om de covid-19 richtlijn te volgen.

Kijk voor richtlijnen voor reanimatie op de site van HartslagNu, https://hartslagnu.nl/…/maatregelen-tegen-verspreiding-cor…/.

En niet vergeten, denk altijd eerst aan je eigen veiligheid. Regel nummer 1. 

Rabobank Club Support Weken

HartveiligHardenberg heeft meegedaan met Rabobank Club Support Weken. Stichting HartveiligHardenberg ontving een cheque van € 303,34. Iedereen hartelijk bedankt voor het uitbrengen van hun stem op Stichting HartveiligHardenberg. Dankzij uw steun kunnen wij ons doel, zorg dragen voor een sluitend netwerk van AED’s, nog beter realiseren.

Bestuursleden gezocht

Het bestuur is met 4 personen eigenlijk te klein. Wij zijn op zoek naar nieuwe meedenkers. Lijkt het je wat neem dan contact op met 1 van de bestuursleden.

Nieuwsbrief

Mocht u geen nieuwsbrief meer willen ontvangen, zou u dan willen mailen naar hartveilig@destuw.nl.

Wij wensen u een gezond en hartveilig 2021 toe.

Met vriendelijke groet,
Bestuur Stichting HartveiligHardenberg